Home > Tankar > Studiemedel, gnäll hit & Gnäll dit

Studiemedel, gnäll hit & Gnäll dit

september 14th, 2009

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5786667.ab

Angående aftonbladets och säkert fler tidningars artikel idag om höjt studiemedel har skapat ramaskri i Sverige. 350 kronor, 40 extra i bidrag 310 kronor mer i lån. Dessutom får man nu som student tjäna mer pengar varje månad vilket betyder att man kan jobba mer. Som det är nu får man tjäna ungefär 5000 kronor i månaden och är då uträknat per halvår och inräknat är även sommarmånaderna. Något ni aldrig får glömma är att största delen av csnbidraget är lånade pengar. Pengar som ska börja betalas tillbaka så fort vi har slutat studera. De som klagar är äldre som tycker att vi ska klara oss på 7820 kronor varje månad och den andra delen som klagar är studenterna. Studenterna som ändå borde vara skit glada för att vår röst har blivit hörd. Men visst är det så vissa vill bara ha mer och mer. Var nöjda i stället, jag är jätte nöjd och jätte glad 300 kronor är ändå någonting.

Ni äldre ni borde också vara glada för vår skull. Lägenheterna är inte bara dyra i Sthlm utan i övriga landet också och glömmer ni bort att vi har räkningar precis som alla andra? En hyra här i småstaden i småland på tex en 2a ligger mellan 3500 kronor upp till 4500 kronor. Jag bor dock tillsammans med sambo i en billig trea på 4600kronor. Men iaf jag var 22 år när jag började plugga, jag hade bott hem ifrån sen jag var 16 år och man har hunnit skaffa på sig tex avbetalning på en bil, mobilabonnemang. Man har internet vilket behövs till skolarbete och fritid, man har elräkning som alla andra, radiotjänst, digitalbox, vi äter också mat och sen tillkommer läkarbesök, tandläkarbesök, mediciner med mer.

Förra terminen hade jag inget jobb eftersom jag blev av med mitt i krisens svåra stunder, vissa månader pga räkningar hade jag 430 kronor kvar andra månader 1000 kronor. Samtidigt skulle jag spara undan pengar till sommaren då man under två månader inte får några pengar överhuvudtaget och juni månad då man får mindre pengar ca hälften mindre än i vanliga fall. Detta pga att de har lagt mer pengar första månaden då skolböcker ska köpas. Jag önskar bara att ni förstod att det inte är mycket pengar att leva på. Vi är inte bortskämda, livet har blivit dyrare att leva. Hyrorna har gått upp, maten har blivit dyrare, allt har blivit dyrare. I våras gick jag i trasiga skor eftersom jag inte hade pengar att lägga på nya. Tycker ni att det är rätt ? Pensionärerna har byggt upp vårt samhälle, vi då? Det är vi som fortsätter bygga på det och skapar en framtid för kommande generationer.

Och jag tycker alla ska jobba som studerar i af lite. Jobba i stället för att klaga på att ni vill ha mer och mer pengar. Jag jobbar nu har fått ett jobb och det är jag jätte glad över. Och det som gör mig mest glad är att de har höjt beloppet över vad man får tjäna. Jag studerar heltid och denna månaden tex har jag timmar som går upp till 60. Halvtid. Så snälla dra inte alla över en kant, det finns dom som jobbar och tycker det är helt okej, det finns dom som inte jobbar och klagar på att de vill ha mer. Det finns dom som klagar på att vi redan får för mycket, vilket jag tycker är helt absurt. Vi får tom mindre pengar än vad en socialbidragstagare får och då är det uträknat på en norm som är värdig en människa. Är inte studenter människor ?

Sverige måste skippa sin jantelag, sluta vara lagomlandet och sluta tjura på andras framgång. Var glada åt varandra, le åt alla du möter och sluta gnata över sånna här saker. Tänk på att vi är framtiden och försök unna oss lite lycka …

Kisses Jea**

Tankar

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu